top of page

De psoas en de actieve rusthouding

De psoasspier is in staat om ons rechtop te laten staan, deze bevindt zich diep in het voorste heupgewricht en de onderrug. Als potentiële bron van lage rug- en heuppijn betekent het eenvoudigweg om op een mechanistische manier te kijken hoe de betrokkenheid is met het grotere geheel om te staan of bewegen.

De psoas is de enige spier die het boven- en onderlichaam met elkaar verbindt, het heeft de rol bij het staan en lopen op twee benen en is van cruciaal belang voor de uitlijning en beweging, maar ook voor ons gevoel van welzijn. Terwijl we diep in de buik inschatten of de spanning wel of niet gemakkelijk is, beïnvloedt de spanning in de psoas ons op een diep emotioneel niveau; het fungeert als een boodschapper van en naar de hersenen en slaat reacties op om deze opnieuw af te spelen wanneer we ons situaties herinneren, ons voorstellen of opnieuw bekijken die ons problemen bezorgen. * meer over de psoas -hier-


Het toevoegen van enkele eenvoudige bewegingen en gevoeligheid aan een oefenprogramma kan het verschil maken tussen het creëren van meer spanning en het vinden van een vloeiende en verfijning van de beweging die in overeenstemming is met uw natuurlijke lichaamsbehoeften.


De psoas kalmeren met de Actieve RustHouding

De Actieve RustHouding (ARH) is een van de gemakkelijkste en snelste manieren om de psoas-spier volledig te laten ontspannen, met name de psoas major, de belangrijkste spier bij het lopen en de opslagplaats voor trauma's in het lichaam. ARH is een vrijgave van psoas door zwaartekracht, omdat het het loslaten van alle spieren van het achterlichaam mogelijk maakt, waartoe vaak ook de psoas behoort.


ARH kan het fysieke lichaam resetten, omdat deze loslating van de psoas ervoor zorgt dat de wervelkolom terugkeert naar zijn natuurlijke vorm door de vloer als ondersteuning te gebruiken. Omdat het een liggende positie is, helpt het ook om fysieke spanningen te verminderen en de spanningen in lichaam en geest te verlichten.

Deze houding heeft 15 minuten (of langer) aandacht nodig om te ontspannen (met zachte kaak en ogen) en om de volledige voordelen te voelen.

Plaats wel een opgevouwen dekentje of een laag kussentje onder je schedel als je kin niet makkelijk naar je keel zakt. Als je hoofd achterover zakt, zorgt de spanning vanuit de achterkant van de schedel voor spiegelspanning in het bekken en spant de psoas aan.


Actieve rusthouding
  • Kom in de actieve rusthouding liggen, land in je voeten en rug en voel je bekkengebied.

  • Lokaliseer de oriëntatiepunten van het bekken zoals bij de onderrug, maar ook de bekkenrand aan de voorkant. Let op de natuurlijke ontspannen boog in de lage rug en nek.

  • Druk het bekken een paar keer zachtjes tegen de grond. Probeer het staartbeen steviger naar beneden te drukken dan de rest van het bekken.

  • Probeer vervolgens de lage rug en de lage ribben steviger naar beneden te drukken.

  • Schuif één hand onder de onderrug en voel hoe de spieren in de lage rug aangrijpen terwijl de lage rug buigt en langer worden naarmate de lage rug krult.

Voor nog meer een ontspannen psoasspier, ben je welkom in mijn praktijk!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page