top of page

Wat is cranio sacraal?

Wat is cranio sacraal therapie nou eigenlijk?

Naast de ademhaling en de hartslag is het Cranio Sacraal systeem de derde levensfunctie van het lichaam. Dit stelsel wordt beschouwd als de ademhaling van onze hersenen en het zenuwstelsel. Het regelt de werking van alles wat er in je lichaam gebeurt.

De naam Cranio Sacraal therapie is een verwijzing naar de twee uiteinden van ons bovenlichaam: vanuit de schedel (= cranium) wordt hersenvocht in golfbewegingen via de wervelkolom naar het heiligbeen/ stuitje (= sacrum) gepompt en weer terug omhoog. Het ritme waarin dat gebeurt is de basis voor Cranio Sacraal therapie: het zet bindweefsel, botten en organen in beweging. Een beperkte beweging betekent dat een verkramping is ontstaan door een (oude) emotionele of fysieke klacht.


Stukje geschiedenis.

Cranio Sacraal therapie is gebaseerd op de wetenschappelijke ontdekkingen van Dr. William Sutherland en Dr. John Upledger. Zij ontdekten dat het zenuwstelsel, dat zich binnen de Dura Mater bevindt, op een ritmische wijze beweegt, zoals de eb en vloed beweging van zee.

De Cranio Sacraal opleiding van Etienne Peirsman heeft een intuïtieve meditatieve aanpak wat meer bij mij past.


Cranio ritme

Het cranio-sacrale ritme ontstaat door de beweging van het cranio-sacrale vocht dat gemaakt wordt in het derde en vierde ventrikel in de hersenen.Door een overloopsysteem vloeit ongeveer zes keer per minuut cranio-sacraal vocht uit de ventrikels in de venaire sinussen van de hersenen. Dit ritme van opgevoerde druk, overloop en onderdruk wordt het cranio-sacrale ritme genoemd. Het is te voelen bij het hoofd, maar ook op iedere willekeurige plaats in het lichaam. Het ritme bestaat naast een vloeistofbeweging ook uit een beweging van energie. Daarom is het ritme op verschillende niveaus te voelen.

In de loop van het leven slaat het lichaam allerlei trauma’s op, zowel lichamelijk als emotioneel; angst pijn, woede, verdriet en letsel. Hierdoor raakt het natuurlijke ritme uit balans en kan het niet meer optimaal functioneren.

Verstoringen in deze ritmische ‘ademhaling’ van het zenuwstelsel geven verstoringen in de hoeveelheid levensenergie die dit systeem maximaal kan bevatten. Deze verstoringen kunnen zich uiten op alle lagen van het fysieke, emotionele, mentale en spirituele lichaam. Het Cranio-Sacrale ritme kan veranderen. Door het ritme te volgen en naar de verstoring te luisteren middels het toepassen van subtiele en zachte aanraking, kan het lichaam op diep niveau ontspannen en kunnen verstoringen als vanzelf oplossen. Hiermee ontstaat er weer ruimte waardoor het weefsel zijn taak weer maximaal kan uitvoeren.


STILLPOINT ~ NO-MIND ~ STILTE

Gedurende de behandeling kan het zijn dat het cranio-sacraal systeem stil komt te liggen. Dat wordt ook wel het stillpoint genoemd. Bij de mens is het zo dat die daarbij in een soort diepe slaap terecht komt, waarbij dan energie wordt onttrokken aan de hersenen en ingezet wordt voor reparatie van het lichaam. Ook tijdens onze slaap kennen we stillpoint-perioden waarin het lichaam zich herstelt. Mensen ervaren dit stillpoint als een moment van tijdloze heilzame rust.


Diep spierwerk ( of diep tisseu massage)

Wat ik interessant vind om te geven is diep spierwerk of diep tisseumassage. Deze methode bereikt de dieperliggende spieren. Het helpt het lichaam om blokkades op te heffen. Door middel van langzame, diepe massagetechnieken met veel aandacht voor de spieren, wordt de 'energiestroom' verbeterd.


SER - Somato Emotioneel Release -

Soms is puur lichamelijk werk niet voldoende. Voelen we een blokkade die een emotionele historie heeft die nog niet opgelost is, dan is het mogelijk rechtsreeks met dit 'trauma' te praten. De cellen of de organen ('het trauma') hebben nog geen kans gehad om zich ook daadwerkelijk te uiten 'ze moeten hun verhaal kwijt'.


FASCIA

Fascia legt verbindingen in het hele lichaam. Het is vloeibaar, maar het kan ook verkleven. Trauma’s, verkeerde bewegingspatronen en stress hebben blijkbaar meer effect op de fascia dan op de spieren. Versmelten met de fascie is een belangrijk begrip binnen craniosacraal therapie. Tijdens een behandeling ga ik voelen naar eventuele spanningen in de fascie; in de vorm van dynamisch en verstild diep spierwerk, strekkingen en rotaties. Werken met de fascia kan je de openende, verbindende invloed ervaren, die de ademhaling heeft op lichaam, geest, gevoelsleven en spirit.

Ook zonder concrete klachten is een behandeling aan te bevelen om even tot jezelf te komen en de weldaad van diepe ontspanning te ervaren. Zo bevordert het je innerlijke rust en algeheel welbevinden.


Etienne Peirsman is sinds 2009 directeur van de Peirsman Cranio Sacraal Academie in Bussum.

Meer over Cranio Sacraal: peirsman cranio sacraal academie

Disclaimer en Credits: PDF

Behandelovereenkomst: PDF

86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page