top of page

TRAUMA HELING

Sinds februari 2020 ben ik begonnen met de opleiding trauma heling van AUMM instituut.

De eerste module dagen ging over begrippen zoals: 'felt sense',  hulpbronnen, penduleren, ontlading en integratie. Andere thema’s zijn: traumatische koppeling en dissociatie. Sociale zenuwstelsel. Werken met vroeg trauma.


Trauma zit in je lichaam, het voelt aan als een overbelast systeem. De energie van de trauma zit ergens vast in je lichaam. Het zijn momenten die bevroren zijn in je lichaam. De trauma leeft nog in de tijd wanneer het is gebeurd.

Wat gebeurd er in je lichaam wanneer je contact gaat maken met dit bevroren deel in je?

Stel er is een beweging in je lichaam die afgemaakt wil worden.

Wat gebeurd er dan? Wat zijn de sensaties wanneer je deze beweging meer toe laat. En vertraag dan deze beweging. Wil het gaan vechten of wil het gaan vluchten?


Met het geven van een behandeling gingen we heel subtiel heen en weer pendelen, tussen de plek(ken) in het lijf waar spanning of onprettig aanwezig is en de plek(ken) waar ontspanning, warmte, stevigheid of steun ervaren wordt.

We werkten met een hulpbron; zoals iets van buiten af waar je blij van wordt, je partner, je huisdier, de zon. Wat voor sensaties geeft dit in je lichaam, dit werd uitvergroot tot een stevige basis voor dat moment.

Door in contact met deze hulpbronnen telkens in en uit de spanning te stappen, te pendelen, konden we het overweldigde zenuwstelsel steeds verder ontladen.


Tijdens de behandeling kreeg ik, als cliënt de kans om de grote spanning die was opgeslagen in mijn lichaam om deze met kleine stapjes los te laten. Dit gebeurde door stap voor stap de bevroren overlevingsenergie, (die ooit was aangemaakt om te vechten, vluchten of bevriezen) te doen laten smelten, zonder dat ik terug ging naar het trauma, of dat ik de trauma ging herbeleven. Mijn beweging ging naar binnen en naar buiten toe, ik wou gaan vluchten en ik wou gaan vechten. Het vluchten, of mijzelf terug trekken en klein maken ken ik wel. Het vechten, dat vond ik enorm spannend om te doen. Tijdens de behandeling hebben we een klein deel aangeraakt, dat was voor mij op dat moment meer dan genoeg.

De beweging die er toen niet voor mij kon zijn, werd nu een kleine beetje afgemaakt. Het voelde aan als een ontlading en ik voelde dat de rust in mijn lichaam en geest terug kon keren. Ik voelde mij daarna helder en wakker.


“Wanneer ik het woord lichaam gebruik, bedoel ik meer dan de fysieke machine. Je beleeft niet alleen lichamelijk de omstandigheden rond je, maar ook al die waarover je denkt in je geest. Je fysiek gevoelde lichaam is in feite deel van een gigantisch systeem van hier en andere plaatsen, nu en andere tijden, jij en andere mensen. In feite, het hele universum. Deze betekenis van lichamelijk leven in een reusachtig systeem, dat is het lichaam en het wordt van binnen uit gevoeld.” Eugene Gendlin
241 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page