Susanna Redeker
TRAUMA
Bijgewerkt op: 24 okt. 2022
“Voor een getraumatiseerde persoon betekent de reis naar een vitaal, spontaan leven meer dan het verlichten van symptomen, het betekent transformatie. Als we een trauma succesvol herzien, vindt er een fundamentele verschuiving plaats in ons wezen. ” P.A. Levine.
WAT IS EEN TRAUMA?
Een trauma is een onafgemaakte fysiologische reactie is op een schokkende ervaring. De ontlading van de opgeroepen energie in het lichaam, om de bedreigende gebeurtenis het hoofd te bieden, vindt niet plaats en blijft in het lichaam opgeslagen en kan symptomen veroorzaken.
Trauma kan een éénmalige gebeurtenis zijn of een gebeurtenis die herhaaldelijk plaatst vindt.
Wat zijn de symptomen van trauma?
De belangrijkste klacht bij een psychotrauma of PTSS is het steeds weer opnieuw beleven van de verschrikkelijke gebeurtenis.
Soms ervaar je in je leven situaties waar je echt niet mee weg kunt en waarbij je bijzonder emotioneel en angstig op kan reageren. Dan kun je bij jezelf afvragen: Wat is er met mij aan de hand? Als je dit herkent bij jezelf, dan kan dit een teken zijn van een onderliggend trauma.
- Trauma is een gebeurtenis in je leven die op het moment van beleving zwaar voor je is. Met zwaar bedoel ik dat het emotioneel zwaar belastend is. Dat je hierdoor slecht slaapt, weinig tot geen concentratie heb.
- Op het moment van de ervaring van het trauma is het effect op jou heel groot. Het is een beleving die je heel angstig, verdrietig, boos en machteloos doet voelen.
- Het gevoel van angst, pijn, verdriet, boosheid laat zijn sporen na bij jezelf. Het gaat vaak gepaard met een groot gevoel van onveiligheid.
- De ervaring van een trauma is dat men deze onmiddellijk wegduwt in je herinnering. Doordat we dit wegduwen is het een gevoel dat we absoluut niet willen ervaren. Het is zo overweldigend en op dat moment kan je dit niet aan.
Kan je onbewust een trauma hebben?
Ja dat kan zeker. Soms kan een trauma zo heftig zijn dat je overlevingstechniek je beschermt tegen het trauma. Dan heeft je onbewuste dit zo ver weg gestopt en kom je meer in een stuk vermijding terecht. het vermijden van gedachten en gevoelens over wat je hebt beleefd, meestal in kindertijd en zelfs in baby tijd of foetustijd. Hierdoor kan je soms weinig herinneringen hebben, bewuste herinneringen. De herinneringen zijn wel aanwezig in het lichaam. Met lichaamswerk kan een therapeut naar je cel herinneringen gaan. Het lichaam heeft immers alles opgeslagen.
Is het mogelijk om trauma te verwerken in combinatie met psychologie en lichaamswerk?
De combinatie van praten met een psycholoog, EMDR, exposure therapie of een andere techniek dan kan lichaamsgerichte therapie ( lichaamswerk) een mooie aanvulling zijn op het geheel.
Met lichaamswerk kan je ook daadwerkelijk aangeraakt worden, soms kan dit juist fijn zijn. Zodat je systeem leert dat er ook een zachte manier kan zijn om aangeraakt te worden.
De slogan van Susanna is niet voor niets:
'geraakt worden door aanraking.'
Wat is een overlevingsmechanisme met trauma? Door een aanwezig trauma ga je overlevingsmechanismen opbouwen. Je gaat jezelf beschermen door bv vermijden, je voelen uitschakelen, heel veel piekeren, ontkennen, verdringen, vergeten, afstandelijk zijn, te afhankelijk zijn, fantaseren.
Op een onbewaakt moment kan je trauma naar boven en ga je verrassend reageren. Je wordt getriggerd door zaken die gelijkaardig zijn of jou een gelijkaardig gevoel geven. Je reageert op een manier dat je eigenlijk van jezelf niet goed begrijpt en eigenlijk niet wenst.
Wat voor voorbeelden zijn er voor ingrijpende gebeurtenissen?
problematische jeugdervaringen
langdurige ruzies en conflicten
burn-out
vroeg kind trauma
meervoudige trauma
overlijden van een dierbare
scheiding
en nog veel meer...
Wat is de beste therapie bij trauma? Dit is uiteraard persoons gebonden. De één heeft baad bij een gesprek, of een traject, de ander heeft meer baad bij lichaamsgerichte therapie; zoals craniosacraal of lichaamswerk.
Meer over lichaamsgerichte therapie en trauma Bij Susanna Redeker kan je terecht voor lichaamsgerichte therapie, zoals cranio sacraal / massage / verbonden ademsessie. Dit zijn een aantal manieren om je in een diepere laag van bewustzijn te laten zakken waar je contact kan maken met herinneringen waar je het dagelijks bewustzijn niet altijd meteen bij kan. Susanna over werken met trauma "Voor trauma verwerking vind ik het belangrijk; dat jij je helemaal veilig voelt en dat de opgeroepen energie / herinnering hanteerbaar is en blijft en stukje bij beetje ontladen kan worden. Het kan interessant zijn om juist deze onafgemaakte processen alsnog af te ronden, dit keer niet in de rol van slachtoffer maar op eigen kracht.
De wijsheid van je lichaam is de gids en deze weet het zo precies, waar de grenzen zijn, welk ritme dit nodig heeft en welk moment. Zodat een lang verborgen, bevroren, afgeschermd stukje zich kan ontvouwen dat je je eigen levensstroom weer mag voelen / herontdekken."
Trauma Informed Yoga
TIY is onderzocht en ontwikkeld door Bessel van der Kolk en David Emerson (Trauma center Trauma Sensitive Yoga) en gebaseerd op trauma theorie en yoga filosofie. Het kan van toegevoegde waarde zijn voor mensen die lijden aan posttraumatische stress klachten, enkelvoudig trauma of complex trauma.
Susanna Redeker werkt vanuit de volgende basis principes: 1. Leer aanwezig te zijn 2. Oefen het maken van keuzes 3. Jouw omgeving voelen 4. De intensiteit in spieren verhogen en verlagen 5. Verbinding maken met je lichaam en je omgeving door middel van adem
Susanna haar eigen ervaring met trauma kan je lezen bij Susanna
Onderstaande afbeelding Omhelzen van je
getraumatiseerde innerlijk kind
Illustratie Susanna Redeker
