top of page

Omarm het muurbloempje in je!

Muurbloempje, een lief plantje die zich vestigt aan de muur en een persoon die meer de behoefte heeft om niet door iedereen gezien te worden. Stil, wat afzijdig, gesloten en je bent liever niet in het middelpunt van de aandacht. Dit zijn de meest voorkomende eigenschappen van de spreekwoord 'een muurbloempje'.


Eigenlijk wel bijzonder om een teruggetrokken persoon te vergelijken met een opvallend bloemetje. Een muurbloem laat zich graag zien in verschillende opvallende kleuren als: rood, oranje en geel. Dat is toch wel een tegenstelling met de zogenaamde ‘grijze muis’ die vaak ook met de benaming gekoppeld wordt.


Waar komt deze onopvallende en tegelijk opvallende spreekwoord van deze bloem vandaan? De muurbloem krijgt pas in het tweede jaar bloemen en bloeit van april tot juni met geurende bloemen. Net iets anders dan ‘normale’ bloemen, die jaarlijks prachtig bloeien. Deze muurbloem lijkt merendeels gewoon een bosje groen. Maar ondertussen heeft deze prachtige bloemen in zich verborgen! Wanneer je even net iets stiller gedraagt dan andere mensen, wordt je snel als een 'muurbloempje' gezien.

En als muurbloempje kan je erg onzeker voelen, wat een ander doet is immers beter dan wat je zelf doet. Iemand die populair is in de klas, krijgt als vanzelf alle aandacht en wordt gezien.

Hierdoor kan je gaan om je maar aan je omgevingaan te passen, ook al past dit niet bij je. Dit kan veel energie van je vragen. Op zo'n moment is het makkelijk te vergeten welke kwaliteiten je wel hebt.


Een andere benaming voor 'muurbloempje' is introvert. Een introvert iemand is vaak gevoeliger en meer sensitief. Ze kunnen iets meer tijd nodig hebben om indrukken te verwerken. Het zijn mensen die vaak goed kunnen luisteren dan dat ze zelf praten. - In mijn beroep vind ik dit een fijne eigenschap! - Introverte mensen kunnen goed met aandacht en gefocust voor een lange tijd aan iets werken.

Allemaal mooie kwaliteiten!


Leer om je muurbloempje te omarmen en kom tot bloei wie jij bent!


Zelf ben ik ook zo'n muurbloempje. Ik kwam pas laat tot bloei!

Nu maak ik graag gebruik van de kwaliteiten van de muurbloem; het een op een werken, luisteren naar wat de ander heeft te vertellen, geconcentreerd bezig zijn en vooral tot bloei komen!

982 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page