top of page

In balans met cranio

​Hoe komt het dat CST nuttig kan zijn voor mensen die lijden aan een stressreactie. Mag ik trauma zeggen? PTSS? Of zal ik gewoon zeggen wanneer een combinatie van dingen ons uit balans heeft gebracht?!


Craniosacraaltherapie – die ik vanaf nu CST ga noemen omdat het anders een mondvol, is een zachte vorm van therapie, waarmee je aangeraakt worden, die het natuurlijke zelfherstellende vermogen van het lichaam ondersteunt.

De naam kan een beetje afleidend zijn - 'cranio' verwijst naar het hoofd of de schedel en sacraal naar het heiligbeen, het grote bot aan de basis van de wervelkolom.

Zelf vind ik het meer iemand 'totaal' behandelen, deze vorm van therapie behandelt immers elke sessie het hele lichaam.


De wijsheid van je lichaam Wat ik elke keer weer zo bijzonder vind is dat je lichaam zo is ontworpen dat deze zichzelf beschermt tegen emotionele stress, dan voelt het aan alsof je hele lichaam in elkaar is getrokken, door continu spierspanning. Wanneer de stress zich aanhoudt, heeft je lichaam niet de kans om zich te gaan herstellen naar de oorspronkelijke staat van ZIJN - ontspannen.

Stel je raakt ergens gestrest van, dan reageert je lichaam automatisch om je te beschermen! Om je klaar te maken om te vechten of vluchten. Hoe mooi is dat! Op dat moment komt er enorm veel energie in je lichaam terecht, je wordt er als het ware door overspoelt.

Wanneer je deze die energie niet vrij kunt maken door te vechten of te vluchten, is de volgende optie van het lichaam om te beven of te trillen. Dit is een onbewuste reactie en het is een slimme en instinctieve manier waarop alle dieren, of ze nu mens of viervoeter zijn, snel energie kunnen kwijtraken die ze niet nodig hebben.


Lichamelijke reactie

Afhankelijk van de mate van angst die je op dat moment ervaart om de vecht- of vluchtreactie op te wekken, kan dit trillen behoorlijk zichtbaar zijn en als we ons in een situatie bevinden waarin we 'moedig moeten zijn', zullen we ons best doen om ons te verbergen of het trillen te beheersen.

Door dit trillen te gaan beheersen, kan je deze reactie in je lichaam vasthouden, hierdoor kan je in een bevriezing komen. Er blijft veel on-ontladen energie in je lichaam achter.

We hebben van huis uit ook vaak niet geleerd om met stress om te gaan, om weer terug te keren naar je natuurlijke staat van je lichaam.

Je lichaam raakt overbelast en sluit zich af. Het is alsof je hard op het gaspedaal drukt en dan hard op de rem trapt terwijl de motor nog steeds toeren maakt. Het is niet goed voor de auto.

Je lichaam en geest weten niet dat de situatie voorbij is en blijf je onder druk staan en reageren alsof je nog steeds in gevaar bent.


Kinderen en stress

Wanneer een kind een kind mag zijn, heeft deze een geweldige manier om met een stressvolle situaties om te gaan. Het kind krijgt een driftbui! Of het nu een fysieke schok is – omvallen en een knie schuren – of een emotionele schok – het niet krijgen van de snoepjes of de strip met een plastic speelgoed erop – kinderen hebben (wanneer ze zich veilig voelen) geen probleem om hun pijn, woede en teleurstelling volledig, luid en duidelijk te uiten, desnoods op de supermarktvloer.

Dit trekt de aandacht en wanneer een ouder dit kind gaat gerust stellen wanneer deze pijn heeft en de ouder gebruikt fysieke aanraking om het te troosten, te knuffelen, over de knie te wrijven of het beter te kussen. Of als het een driftbui is over een stripverhaal of snoepjes die we niet willen kopen, gaan we door met winkelen terwijl we ze 'het uit hun systeem laten halen'.


Volwassenen

Eenmaal volwassenen wordt je geleerd en soms actief getraind om NIET de aandacht te trekken naar hoe je je voelt en om elke schok IN het systeem op te nemen - wat in feite betekent dat je het in het lichaam opneemt en daar houden.

In de loop der jaren kan dit tot veel lichamelijke problemen leiden, zoals rugpijn, migraine, spijsverteringsproblemen – emotioneel – zoals slapeloosheid, angst of depressie – of een combinatie van beide.


Voelen

Interne diepgewortelde spanning in een volwassen lichaam is vaak niet te zien, maar wel te voelen! Een CST-therapeut heeft geleerd om heel subtiel te VOELEN met een zeer lichte benadering en het creëren van een comfortabele staat waar het lichaam zich veilig genoeg voelt om zijn spanningen los te laten, te ontspannen en zichzelf te corrigeren.

Wanneer je door aangeraakt te worden, al deze opgehoopte spanning de ruimte krijgt, kan de energie die alles stevig op zijn plaats hield, beter worden gebruikt.


Ontlading

Het kan ook een gelegenheid zijn voor het lichaam zicht te gaan uiten door de ruimte te nemen om te gaan trillen of beven. Om eindelijk te kunnen uiten, wat al die tijd werd onderdrukt en hoewel dit misschien raar aan kan voelen, is het een goede, gezonde reactie om te laten zien dat je lichaam loslaat van iets dat het niet meer nodig heeft.

Dit stelt je hele systeem in staat om zichzelf te corrigeren en beter te functioneren, waardoor je je beter kunt voelen over jezelf, zodat je mentale en emotionele niveaus ook beginnen te verbeteren.


Cranio

Wat ik zo prachtig vind van CST en het werken met bijvoorbeeld trauma, dat bij deze vorm je lichaam – in plaats van je geest – de prioriteiten en het werktempo bepaalt.

In mijn ervaring betekent dit dat het mogelijk is om voorbij gebeurtenissen uit het verleden te gaan zonder ze opnieuw te hoeven 'beleven'.

Het is een beetje zoals het openen van een fles cola als we weten dat het door elkaar is geschud - als we het langzaam doen en letten op hoe bruisend het is, zal het niet over ons heen exploderen.


De therapeut

De behandeling is heel gemakkelijk te ontvangen - je ligt volledig gekleed op een behandeltafel terwijl een cranio therapeut licht contact maakt met de handen.

De therapeut voelt wat er in je hele lichaam gebeurt, de aanraking kan bijna overal zijn - het kan aan je hoofd of onder je rug zijn, het kan aan je voeten zijn, ze kunnen zich verplaatsen of op één plek blijven. Elke therapeut heeft zijn eigen aanpak. Tijdens een sessie kun je je bewust worden van warmte, tintelingen, pulsaties of andere gewaarwordingen in je lichaam, en vaak een diep gevoel van ontspanning.


Oorspronkelijke staat

Ik had het eerder over onze lichamen die bevriezen en ons met veel vastzittende spanning achterlaten. Stel je een ijsblokje voor. Het begon als zacht, gemakkelijk stromend water, maar het werd in een nogal stressvolle situatie in een vriezer geplaatst, en nu ziet het er heel anders uit en voelt het heel anders aan. Als je het echter op je hand legt, duurt het niet lang voordat het begint op te warmen, zachter te worden en te smelten. Het keert volledig terug naar de oorspronkelijke staat.


We hebben een ingebouwd vermogen om te herstellen van overweldigende ervaringen, wat CST doet is het vermogen van het lichaam om precies dat te doen aan te wenden en aan te moedigen.Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page