top of page

De kracht van de adem

Bijgewerkt op: 26 feb.

Wist je dat je adem verbonden is met je gedachten? De denkpatronen die je tijdens je prenatale en perinatale periode hebt opgebouwd, beïnvloeden je ademhalingsmechanisme en je persoonlijkheid. Daarom is het transformeren van je onderbewustzijn en zijn programmering door de ademhaling zelf.


Breathe in deeply to bring your mind home to your body. Thich Nhat Hanh

"... een inspiratie en de handeling om leren te ademen vanuit de adem zelf."

Hoe simpel dit ook mag klinken, het vereist oefening om het ademhalingsmechanisme te bevrijden.

Als je gefascineerd bent door de kracht van de adem en graag de voordelen ervan wilt ontdekken, dan is dit wat je zeker moet weten.


Laat spanning los

Het proces van het bewust verbinden van de inademing met de uitademing op een ontspannen manier stelt de adem in staat om spanning in het lichaam, zoals pijn, los te laten.

Dit komt vooral door opgesloten en onderdrukte emoties.

Hoewel velen tijdens een ademwerksessie ademhalingsafwijkingen zullen hebben, leren ze met de juiste begeleiding en een open geest deze te overwinnen.

Wat fascinerend is, is dat de afwijkingen verband houden met overtuigingen zoals; worstelen om te overleven, in de comfortzone blijven en/of angst voor de dood. Wanneer iemand vrij en volledig begint te ademen, bouwt hij/zij geen spanning op in zijn/haar lichaam. Ze zijn meer ontspannen en accepteren het leven. Het is de moeite waard om te weten dat dit van nature gebeurt en niet kan worden gepusht.


Opent je bewustzijn

Als mens hebben we het unieke vermogen om episodische herinneringen te ervaren en met elke herinnering hebben we er een betekenis aan verbonden. Interessant genoeg zijn ze ingebakken in ons cellulaire geheugen, waardoor we slachtoffer blijven van ons verleden.

-> Het episodisch geheugen ontwikkelt zich vanaf het derde jaar. Dit is de reden dat we geen herinneringen hebben voor ons derde jaar. Daarentegen functioneert het emotionele geheugen wel vanaf de geboorte. Emoties, zowel positieve als negatieve, worden vanaf de geboorte opgeslagen.

Wat bewuste verbonden ademhaling doet, is onszelf toestaan om die herinneringen veilig weer naar boven te halen en er doorheen te ademen, wat als resultaat de reactie en betekenis die we erop hebben zal veranderen. De impact van onze geboorte op al onze acties gedurende ons leven en met elke wedergeboorte-ervaring lossen iemands oude onderbewuste overtuigingen op en integreren ze veilig.


Bereikt opmerkzaamheid

Onze gedachten zijn creatief en beïnvloeden onze werkelijkheid. Of we nu gezonde of ongezonde gedachten hebben, onze reacties op de buitenwereld zijn gebaseerd op wat er in onze binnenwereld gebeurt.

Ons onderbewustzijn produceert continu resultaten. Bewust worden van wat die gedachten zijn en ze transformeren door middel van ademwerk verankert een nieuwe programmering in het onderbewustzijn. Bovendien verbetert het gebruik van intenties, ook wel bekend als affirmaties, het mindfulness-proces. Het opnemen van deze krachtige uitspraken voor, tijdens en na een sessie zorgt voor een sterker en blijvend resultaat.


Voordelen verbonden adem

Adem ontgift, maakt gifstoffen vrij en versterkt het immuunsysteem

Ongeveer 70% van onze gifstoffen worden via onze adem uit ons lichaam vrijgegeven. Kooldioxide is een natuurlijk afvalproduct van de stofwisseling van uw lichaam. Diep ademhalen helpt de systemen in het lichaam om dit efficiënter te verwerken.

Adem verhoogt de energie

Zuurstof is de meest essentiële natuurlijke hulpbron die onze cellen nodig hebben. We kunnen tot 40 dagen zonder voedsel en drie dagen zonder water, maar we kunnen sterven na een paar minuten niet ademen. Puur fysiek gezien staat adem gelijk aan leven.

Adem verbetert het ademhalingssysteem

Diep ademhalen helpt om de spanning in het middenrif en de primaire ademhalingsspieren los te laten, waardoor veel langdurige ademhalingsproblemen, zoals astma en kortademigheid, worden verlicht. Het opent de borst, waardoor de spanning in de intercostale spieren en rond de scapula, erector spinae en trapeziusspieren wordt opgeheven, waardoor een meer ontspannen houding mogelijk wordt.

Adem kalmeert het zenuwstelsel

Diepe ademhaling activeert het parasympathische zenuwstelsel, waardoor we in een ontspannen toestand komen. Het werkt tegengesteld aan het sympathische zenuwstelsel, dat activiteiten stimuleert die verband houden met de vecht- of vluchtreactie.

Adem versterkt het lymfesysteem

Het lymfestelsel is afhankelijk van zwaartekracht, spierbeweging en ademhaling om te blijven stromen zodat het lichaam gereinigd kan worden. Diepe ademhaling kan een belangrijke rol spelen bij de bescherming van het lichaam tegen bacteriën, virussen en andere bedreigingen voor onze gezondheid.

Adem verbetert het emotionele welzijn

Onze adem kan worden gebruikt om ruimte te creëren voor helderheid en een ontspannen geest. Door te helpen stress en angst te verminderen, kunnen we beter slapen, ons beter voelen over onszelf en onderdrukte emoties, ongezonde gedragspatronen en pijn uit het verleden loslaten. Diep gaan met de ademhaling kan ons helpen trauma's en emotionele bagage uit het verleden op te ruimen.

Adem helpt ons open te stellen voor een hoger bewustzijn

Een regelmatige ademhalingsoefening creëert rust en vergroot ons innerlijk bewustzijn. Het stelt ons in staat om een diepere verbinding met ons zelf en innerlijke wijsheid te creëren. We kunnen onze creativiteit en inspiratie vergroten en het verdiept de beoefening van yoga en meditatie.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page