Cranio sacraal vergoeding 2020

Bijgewerkt: 11 dec 2019


Wat is cranio sacraal therapie

Cranio sacraal therapie is een complementaire geneeswijze. Het is een effectieve therapie waarbij met overwegend zachte technieken meer mobiliteit en ontspanning wordt gecreëerd. 


Bij cranio sacraal therapie worden de symptomen van uw klacht(en) niet op zichzelf behandeld, maar vindt behandeling plaats van de totale mens als één functionerend geheel. De behandelaar schenkt hierbij aandacht aan zowel de klachten als ook de mogelijke oorzaken ervan.


VERGOEDINGEN PDF


Je lichaam en stress

Ons lichaam communiceert de hele dag met allerlei elektrische en chemische impulsen. Deze impulsen vertellen ons brein en lichaam wat we moeten doen. “Verwerk dit, dump dat, let hier op, dit heeft je aandacht niet nodig ...” Onder normale omstandigheden zijn dit de enige berichten die aandacht behoeven - je bent volledig aanwezig, codeert de informatie zodat je er goed mee overweg kan. Onder stress gaat dit allemaal mis.


De symptomen van posttraumatische stress, en vaak angst zelf, zijn dezelfde signalen die het lichaam verzendt wanneer je in gevaar bent: je hart gaat sneller kloppen en je ademhaling versnelt om zuurstof naar de spieren te laten lopen, je lichaam sluit extra impulsen af, zoals honger en hoge nood om het toilet te gebruiken, je handpalmen gaan zweten, adrenaline voedt je energie zodat je er snel weer eruit kan raken. Dit zijn normale reacties op stress op korte termijn. Het probleem is wanneer je vastloopt.


Je lichaam kan het verschil tussen fysiek en emotioneel gevaar niet zien. Dit is de reden dat je deze vecht- of vluchtreactie op stimuli hebt, of het nu emotioneel of fysiek is. Je hersenen, het allereerste deel van je hersenen dat hier betrokken is, denken dat je fysiek in gevaar bent, dat is waarom je de fysieke symptomen hebt.


Je lichaam heeft een mooi verdedigingsmechanisme ontwikkeld; met gevaar bevries je, vecht je of je vlucht.

Met trauma, iets wat zich steeds herhaald of de situatie is onveilig, dan blijft zo'n reactie in je lichaam zitten.


Met cranio sacraal therapie kan de therapeut je helpen lichaam om te leren

begrijpen dat je niet langer in gevaar bent. Door samen te werken ( met de cliënt, maar ook met een goede psycholoog), kan je het trauma verwerken, zodat het deel uitmaakt van je verhaal en niet iets dat moet worden vermeden. We moeten alleen een beetje met je lichaam werken door middel van cranio, meditatie, wandelen, ademhalingsoefeningen, yoga of iets wat bij jou past.