top of page

Fascia of bindweefsel

Bijgewerkt op: 22 feb. 2019

Fascie (Latijn: fascia) is een bijzonder bindweefsel dat een vlies vormt rond spieren, botten, gewrichten en lichaamsholtes. Fascie geeft ondersteuning en bescherming aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam.

Bindweefsel kan fysieke en emotionele spanning tijdelijk opslaan, reguleren, opvangen en compenseren. Hier merk je verder niets van. Als de belasting door deze spanning te groot wordt of te lang duurt wordt er een grens bereikt en kunnen zich allerlei klachten ontwikkelen.

Het bindweefsel staat in connectie met zowel het lichaam als geest en je cranio sacrale systeem. Deze zijn gelijktijdig met elkaar verbonden ze geven beide informatie aan elkaar door en communiceren met elkaar.


Blokkades in het bindweefsel kan ontstaan door een aanpassing van het lichaam op fysieke schade als een operatie of val. Maar een blokkade kan ook ontstaan als het bindweefsel op een bepaalde plek zich vast zet tijdens een (heftige) fysieke of emotionele gebeurtenis en daarna niet niet meer goed loslaat. Onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in het bindweefsel. Het weefsel verdikt zich daar, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. Het word dan minder goed mogelijk om te voelen en/of om naar de signalen ven het lichaam te luisteren.

Daar waar het bindweefsel spanning vasthoudt, wordt het minder bewegelijk en ontstaan er vroeg of laat problemen. Allerlei (niet altijd meteen duidelijke) klachten kunnen zich manifesteren als chronische pijn, vermoeidheid, depressiviteit en angsten, spierproblemen, mag- en darmklachten. Maar ook whiplash, burnout, rugpijn en hoofdpijn zie je vaak als gevolg van problemen in het bindweefsel en het, onder andere door pijn, niet meer volledig aanwezig zijn in je lichaam.


Door te "luisteren" met mijn handen; cranio sacraal; ontstaan er spontane bewegingen in het bindweefsel en in het lichaam, op deze manier kan er spanning uit het lichaam loskomen en ontspanning kan er voor in de plaats komen.

Het werken met de fascia en deze te 'ontwinden' vind ik fascinerend om te doen. Soms ben ik bezig met iemands nek en volg ik wat de fascia wil; gevoelsmatig groeit de spier en rekt zicht langzaam uit. Het voelt aan alsof ik soms bergen aan het beklimmen ben, dat er van alles beweegt in het lichaam om daar te komen waar die oorspronkelijk vandaan komt.88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page