ONTSPANNING

Om je echt te ontspannen kan soms lastig zijn. "Door gaan", "niet zeuren", "stel je niet zo aan" zijn zinnen die ik vaak hoor wanneer ik iemand spreek die bij mij komt om  zichzelf meer te ont-dekken.

5 VOORDELEN VAN MASSAGE EN LICHAAMSWERK

 1. Het is ontspannend – Als het lichaam gespannen is en onder stress staat, is het ongezond. Enkele bekende stresssymptomen zijn overmatige vermoeidheid, pijn en hoofdpijn. Minder bekende stresssymptomen zijn verlies van eetlust, prikkelbaarheid en verminderde spijsvertering. Van lichaamswerk en massagetherapie is aangetoond dat het de spierspanning in het lichaam vermindert. Hierdoor kan het lichaam in de herstelmodus komen. Massage veroorzaakt ook blijvende gevoelens van ontspanning, een beter humeur en verminderde algehele stress.

 2. Vermindert stress – Massagetherapie kan niet alleen helpen bij het verlichten van stress, maar regelmatige behandelingen gedurende een langere periode verhogen de energie, verminderen pijn en stimuleren individuen op fysiek en emotioneel niveau.

 3. Helpt de bloeddruk te verlagen – Het is gebleken dat regelmatige massagetherapie de bloeddruk verlaagt.

 4. Bevordert spierontspanning - Massage en lichaamswerk bevorderen een betere geestelijke gezondheid, pijnbeheersing en helpen het zenuwstelsel te kalmeren.

 5. Versterkt het immuunsysteem – Regelmatige massage biedt veel voordelen voor het menselijk lichaam. Het is een bekend feit dat personen die veel stress ervaren, kwetsbaarder zijn voor ziekte en letsel. Wanneer stress wordt gecombineerd met slechte voeding en slaap, is de impact gericht op het immuunsysteem. Het vermogen om zichzelf op natuurlijke wijze te beschermen tegen infecties, ziekteverwekkers en bacteriën is sterk verminderd. Studies hebben aangetoond dat regelmatige massage het immuunsysteem kan stimuleren.

 

Net zoals regelmatige lichaamsbeweging het lichaam verfijnd kan houden, kan regelmatige massagetherapie helpen om het immuunsysteem sterk en veerkrachtig te houden.

Samen gaan we kijken hoe jij je het beste kan ontspannen en wat je zoal tegen komt in je proces naar ontspanning toe.


WAT BIED IK AAN

 • ontspanningsmassage

 • ontspannende cranio sacraal behandeling

 • verdiepende wandeling in de natuur

 • persoonlijke yoga sessie met yoga nidra

 • combinatie van massage en yoga nidra

 • rustige persoonlijke yin yoga

Wat is yoga nidra: informatie

 • Binnenkort mini retraite ONTHAASTEN in ons "Achter 't Huus"
  Met keuze uit:
  - ontspanningsmassage
  - yoga op maat
  - yoga nidra
  - wandeling in de natuur in onze prachtige omgeving
  - begeleide meditatie
  Je logeert een nachtje in ons "Achter 't Huus".
  Even helemaal niets, even helemaal tot jezelf komen.

  Binnenkort is een persoonlijke retraite mogelijk!

ijsvogel-susanna.redeker.jpg

Een oefening om thuis te doen

 

Laten we een kleine en eenvoudige stap zetten om ons lichaam de aandacht te geven die het verdient. Overweeg om slechts een paar minuten te besteden - elke dag, als je kunt - om je eigen lichamelijkheid op te merken. Niet om je lichaam te beoordelen of je er zorgen over te maken of het harder te pushen in de sportschool, maar om erin te zijn.

Hier is een eenvoudige bodyscan-oefening om te proberen. Het zal je afstemmen op je lichaam en je verankeren in waar je nu bent. Het zal je zintuigen prikkelen en je helpen om meer ontspanning te bereiken. Je kunt het zittend in een stoel of op de grond doen, liggend of staand.

 • Neem plaats in een comfortabele houding, zodat u zich gesteund en ontspannen voelt.

 • Sluit je ogen als je dat wilt of laat ze open met een zachte blik, zonder je op iets in het bijzonder te concentreren.

 • Rust even uit en let daarbij op het natuurlijke ritme van je ademhaling.

 •  Als je lichaam en geest eenmaal tot rust zijn gekomen, breng je bewustzijn naar je lichaam als geheel. Wees je ervan bewust dat je lichaam rust en wordt ondersteund door de stoel, matras of vloer.

 • Richt je aandacht op verschillende delen van je lichaam. Je kunt een bepaald gebied uitlichten of een reeks als deze doorlopen: tenen, voeten (zool, hiel, bovenkant van de voet), door de benen, bekken, buik, onderrug, bovenrug, borstschouders, armen tot aan de vingers, schouders, nek, verschillende delen van het gezicht en hoofd.

 • Voor elk deel van het lichaam, blijf een paar ogenblikken hangen en merk de verschillende sensaties op terwijl je je concentreert.

 • Op het moment dat je merkt dat je geest is afgedwaald, richt je je aandacht weer op het deel van het lichaam dat je je het laatst herinnert.

 • Als je tijdens deze bodyscan-oefening in slaap valt, is dat oké. Wanneer je je realiseert dat je aan het indommelen bent, haal dan diep adem om je te helpen ontwaken en misschien je lichaam te herpositioneren (wat ook helpt om het wakker te maken). Als je er klaar voor bent, richt je je aandacht weer op het deel van het lichaam waarop je je het laatst herinnert.

Ademhalingsoefening
Diep ademen

Als we angstig zijn, is onze ademhaling meestal oppervlakkig en snel. Een van de eenvoudigste manieren om te ontspannen is door diep middenrif adem te halen, ook wel buikademhaling genoemd. Door onze ademhalingsfrequentie en -patroon te veranderen, kunnen we het parasympathische zenuwstelsel van het lichaam stimuleren en een kalmerende reactie teweegbrengen, die onze hartslag, bloeddruk en spierspanning verlaagt.

 

Zo oefen je diep ademhalen:

 • Ga comfortabel op een stoel zitten met je voeten op de grond of ga liggen. Leg een hand op je buik en de andere hand op je hart.

 • Adem langzaam in door je neus totdat je je maag voelt opkomen

 • Houd je adem in voor een telling tot drie

 • Adem langzaam uit, voel je maag vallen

Variaties op deze techniek kunnen ervoor zorgen dat u uw adem enkele tellen inhoudt na de inademing, of bijvoorbeeld 5 of 7 tellen uitademt. Het idee, hoe lang je het ook vasthoudt, is om het tempo van de ademhaling te vertragen. Het effect van ademwerk is cumulatief, wat betekent dat hoe meer je het doet, hoe beter het werkt, dus oefen het elke dag, zelfs als je niet gestrest bent.