top of page

Het is nooit te laat om te zijn
wat je had kunnen zijn. 

George Eliot     

Lichaamswijsheid

Hoofd en lichaam
Het lichaam heeft zo veel te vertellen. Mijn ervaring is dat het hoofd het allemaal wel weet en vaak ook erg goed kan vertellen, hierdoor kan het lastig zijn om naar je lichaam te luisteren. Het hoofd gaat er vaak dwars door heen met vaak vernietigende overtuigingen; 'zoals wie wil mij nou' of 'ik kan helemaal niets' of 'het heeft geen zin, want .....'.

Soms zijn het opgelegde overtuigingen vanuit kindertijd of schooltijd of vanuit een traumatische gebeurtenis. Al dit kan leiden naar stress, burn-out of een overbelast systeem.
 

Wat is lichaamswijsheid

Wanneer je bij mij een sessie ontvangt dan krijg je de mogelijkheid om opnieuw te leren luisteren naar wat je lichaam heeft te vertellen. Door de jaren heen neemt je lichaam allerlei ervaringen en emoties op, dit kan je leven behoorlijk gaan beïnvloedden.

Al kan jouw lichaam veel verwerken, dragen en zelfs soms genezen. Soms is het genoeg, je lichaam geeft een signaal af dat juist net die ene druppel te veel is geweest en je te vol zit.

Van huis uit of door de omgeving, je werk, mensen om je heen, kan het zijn dat je niet hebt geleerd om naar deze signalen te luisteren die jouw lichaam aangeven. Hierdoor kan je overbelast raken, dit kan lijden naar overspannen of een burn-out.

Je lichaam is in het HIER en NU. Je lichaam draagt alle herinneringen met zich mee, tot in elke cel van je systeem.

Wanneer je niet naar je lichaam luistert

Kunnen er allerlei klachten ontstaan zoals:

  • burn-out klachten,

  • hoofdpijn,

  • chronisch vermoeid zin,

  • posttraumatische stressstoornis,

  • trauma van welke aard dan ook,

  • hoog gevoeligheid,

  • alert-zijn,

  • hyperactiviteit,

  • slaapstoornis,

  • hyperventilatie,

  • rouw / verliesverwerking,

  • eenzaamheid,

  • huidhonger,

  • onzekerheid,

  • gedragsproblemen,

  • schuldgevoelens,

  • schaamte gevoelens,

  • verdriet en

  • overige psychische en psychosomatische klachten.

Lichaamswijsheid

Innerlijk kindwerk

Innerlijk kindwerk

Koester je innerlijk kind. Het is je oudste metgezel..png

Met werken met je innerlijk kind combineer ik cranio, adem en opstellingen.

Een van de belangrijkste onderdelen van innerlijk kindwerk is het idee dat we allemaal jongere delen in ons hebben met verschillende leeftijden, verschillende ervaringen en verschillende behoeften. Naarmate we opgroeien tot grotere lichamen en meer logische, bewuste hersenen, verdwijnt ons jongere zelf niet zomaar in de loop van de tijd.

Wat is de noodzaak om terug te gaan naar het verleden, wanneer het leven nu gebeurt en we een toekomst voor ons hebben die belangrijker lijkt?

Feit is dat de meesten van ons het verleden nog steeds in zich dragen, in de vorm van pijn in lichaam en geest. De strategieën die we in onze kinderjaren ontwikkelden om met de gezinssituatie om te gaan, bepalen nog steeds ons leven, vaak met schadelijke gevolgen. We kunnen bijvoorbeeld niet volledig in het heden leven omdat de geest ons steeds terugtrekt, omdat we ons verleden niet hebben voltooid. Het hangt nog steeds als een grote last om ons heen.

Als gevolg:

  • We voelen ons niet goed bij onszelf

  • We kunnen niet genieten van gezonde intieme relaties

  • We kunnen problemen hebben met autoriteit

  • We kunnen niet volledig levend of creatief zijn

  • Sommige mensen kunnen chronisch ziek worden

Dit zijn slechts enkele van de moeilijkheden waarmee we te maken kunnen krijgen.

Wanneer het kind wordt geboren, is het pure Essentie, een kind is puur.

Het mensenkind is echter kwetsbaar en hulpeloos en kan vanaf de geboorte heel wat traumatische gebeurtenissen meemaken. Ik heb het niet alleen over kinderen die uit gewelddadige gezinnen komen; veel situaties die voor een volwassene 'normaal' lijken, zijn voor een kind buitengewoon pijnlijk.

Bijvoorbeeld: als de moeder de kamer verlaat, voelt een heel kleine baby vaak angst; hij ervaart een soort dood.

Hij is één met de moeder, hij heeft haar nodig en hij kan niet weten dat ze terug zal komen, zoals gisteren. Voor het kind is moeder op dat moment voor altijd verdwenen; het is een grote verlating.

 

Wat te zeggen als er in het gezin een sterfgeval of echtscheiding plaatsvindt, of als het kind ziek wordt en in het ziekenhuis moet worden opgenomen, of als de ouders ruzie krijgen, of als de moeder een ander kind baart en haar aandacht eraan onttrekt?

Dit alles is vreselijk pijnlijk voor het kind, maar omdat de natuur wil dat het kind overleeft, vindt het manieren om een deel van de pijn te blokkeren, zodat het niet in zijn totaliteit wordt gevoeld, er vindt een soort verdoving plaats.

Daarnaast beleeft elk kind een beslissend moment waarop de Essentie, of het Wezen, onderduikt en wordt vervangen door een oppervlakkige persoonlijkheid, of sociaal masker, dat nodig is om bij het gezin te passen. Dit is een soort psychologische dood wanneer het kind het contact met zijn of haar ware zelf verliest. Op deze manier is het voortbestaan van het kind gegarandeerd - althans in de meeste gevallen - maar ontstaan er diepe wonden die binnen het lichaam-geestsysteem blijven.

Tegen de tijd dat we volwassen zijn, zijn we beladen met pijn.

​Velen van ons merken hoe we op abnormale manieren blijven reageren op situaties. Bijvoorbeeld: iemand die een verlatingswond met zich meedraagt, sluit zich af en staat geen enkele intieme relatie toe, of blijft zich aangetrokken voelen tot onbetrouwbare mensen die hem of haar in de steek zullen laten.

Je innerlijke kind heeft al die jaren geleden beslissingen genomen, dat bepaalde dingen in het leven zullen gebeuren en dat mensen zich altijd op een bepaalde manier gedragen. Daarom heeft je innerlijke kind beschermende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat je niet opnieuw gewond raakt en om je veilig te houden. Wanneer je probeert los te komen van het veilige en vertrouwde, herinnert het je aan alle redenen waarom je niet veilig bent en waarom je geen veranderingen moet aanbrengen, iets nieuws moet proberen of de controle moet opgeven.

Op dit moment heeft je innerlijke kind je mededogen, begrip en onvoorwaardelijke liefde nodig. Het heeft dingen van je nodig die je als klein kind nooit hebt gekregen.

Dus als je merkt dat je innerlijke kind verschijnt en je keuzes en acties stuurt, vraag haar dan wat ze nodig heeft; misschien wat ze als jong kind nooit heeft gekregen?

Ben je bereid om dat nu voor jezelf te doen?

Weet gewoon dat je niet alleen bent en dat er ondersteuning beschikbaar is als je dat zou willen. Er zijn een aantal manieren om met mij samen te werken en ik help je graag.

Voor wie is innerlijk kindwerk geschikt?
Echt... iedereen!

Ik hoor dit vaak: “Mijn ouders gaven me alles wat ik nodig had. Ze hebben hard gewerkt om mij een goed leven te geven.

Ik weet niet waarom ik klaag.' Dat komt waarschijnlijk omdat er sprake was van een emotionele verkeerde afstemming of verwaarlozing. Misschien werden je gevoelens, meningen, ideeën, wensen en behoeften afgewezen of gedevalueerd. Misschien kreeg je alleen positieve aandacht als je goede cijfers haalde, een 'braaf' kind was door de regels te volgen, uitblonk in sport of stil en uit de weg bleef.

Waarom werkt dit nu?

Als volwassenen kunnen we zien dat de feitelijke situatie die de pijn veroorzaakte niet nu gebeurt, maar tot het verleden behoort. In plaats van ons uit te leven, zoals we gewoonlijk doen in het dagelijks leven, kunnen we er bewust voor kiezen om de pijn tijdens de therapie opnieuw te beleven, in een veilige omgeving.

Als volwassenen hebben we een meer ontwikkeld lichaam en zenuwstelsel dat intense gevoelens aankan, en we hebben middelen tot onze beschikking - bewustzijn, kracht, moed, mededogen, een verlangen om jezelf te leren kennen - die we op dat moment niet hadden. We zijn niet langer hulpeloos, noch afhankelijk van ouders.

Hoe lang duurt het om oerwonden te genezen?

We dragen allemaal het magische geloof en hopen dat iemand of iets ons in een fractie van een seconde kan genezen zonder enige pijn of moeite van onze kant. Het kind in ons wacht op de goede fee die met haar toverstaf het wonder kan laten gebeuren.

Ideeën om contact te maken met je innerlijk kind

  • Plan tijd in voor ongestructureerde tijd (doe een dutje, dwaal door je buurt, werk aan een knutselwerkje, lees een favoriet sprookje/volksverhaal).

  • Controleer je fysiologische basisbehoeften (wanneer was de laatste keer dat je water dronk, een snack of maaltijd at, naar de badkamer ging of zich uitrekte? Hoe was je slaap vannacht?).

  • Dans en zing op liedjes die je leuk vond als pre-tiener of tiener.

  • Zoek een stukje troost (misschien heb je nog je oude knuffel van vroeger, een zachte deken, knusse sokken of pyjama's, een warme mok, een knuffel van een geliefde, de warmte van de zon op je autostoeltje).

  • Vind oude foto's van jou van verschillende leeftijden en bewaar ze bij de hand; schrijf een brief aan hen.

  • Merk op wanneer en waar je triggers opduiken (zeggen ze je iets? Wat heb je op die momenten nodig? Hoe oud voel je je?).

  • Teken of schrijf met je niet-dominante hand (kijk of je in contact kunt komen met een bepaalde leeftijd, hun wensen, behoeften en gevoelens. Vraag ze hoe je ze als volwassene vandaag kunt helpen).

  • Werk samen met een trauma-geïnformeerde therapeut die gespecialiseerd is in complex trauma, hechting, ontwikkelingstrauma, emotionele of fysieke mishandeling en verwaarlozing. Met wat coping vaardigheden en het veranderen van sommige gedragingen is het hier niet genoeg.

  • Herinner jezelf eraan dat hoewel je verleden wat pijn heeft achtergelaten die nog steeds aandacht nodig heeft, je de zorgzame, beschermende, liefhebbende volwassene kunt zijn die je altijd nodig hebt gehad om je te helpen de pijn en het verdriet te verwerken en een nieuwe basis te leggen.

  • Je kunt van je ouders houden en toch gekwetst worden door hun acties, behandeling of gebrek aan bewustzijn. Het is prima om beide te voelen - het is normaal.

The single most important issue for traumatized people is to find a sense of safety in their own bodies.
                                                                         —Bessel van der Kolk

Trauma

Wat is een trauma

Een trauma is een onafgemaakte fysiologische reactie is op een schokkende ervaring. De ontlading van de opgeroepen energie in het lichaam, om de bedreigende gebeurtenis het hoofd te bieden, vindt niet plaats en blijft in het lichaam opgeslagen en kan symptomen veroorzaken.

Soms ervaar je in je leven situaties waar je echt niet mee weg kunt en waarbij je bijzonder emotioneel en angstig op kan reageren. Dan kun je bij jezelf afvragen: Wat is er met mij aan de hand? Als je dit herkent bij jezelf, dan kan dit een teken zijn van een onderliggend trauma.

- Trauma is een gebeurtenis in je leven die op het moment van beleving zwaar voor je is. Met zwaar bedoel ik dat het emotioneel zwaar belastend is. Dat je hierdoor slecht slaapt, weinig tot geen concentratie heb.

- Op het moment van de ervaring van het trauma is het effect op jou heel groot. Het is een beleving die je heel angstig, verdrietig, boos en machteloos doet voelen.

- Het gevoel van angst, pijn, verdriet, boosheid laat zijn sporen na bij jezelf. Het gaat vaak gepaard met een groot gevoel van onveiligheid.

- De ervaring van een trauma is dat men deze onmiddellijk wegduwt in je herinnering. Doordat we dit wegduwen is het een gevoel dat we absoluut niet willen ervaren. Het is zo overweldigend en op dat moment kan je dit niet aan.

Trauma kan een éénmalige gebeurtenis zijn of een gebeurtenis die herhaaldelijk plaatst vindt.

Overlevingsmechanisme
Door een aanwezig trauma ga je overlevingsmechanismen opbouwen. Je gaat jezelf beschermen door bv vermijden, je voelen uitschakelen, heel veel piekeren, ontkennen, verdringen, vergeten, afstandelijk zijn, te afhankelijk zijn, fantaseren.

Op een onbewaakt moment kan je trauma naar boven en ga je verrassend reageren. Je wordt getriggerd door zaken die gelijkaardig zijn of jou een gelijkaardig gevoel geven. Je reageert op een manier dat je eigenlijk van jezelf niet goed begrijpt en eigenlijk niet wenst.

 

Voorbeelden van ingrijpende gebeurtenissen

  • problematische jeugdervaringen

  • langdurige ruzies en conflicten

  • burn-out

  • vroeg kind trauma

  • meervoudige trauma

  • overlijden van een dierbare

  • scheiding

Kleine oefening zelfhelend vermogen
Jouw zelfhelend vermogen kan je op verschillende manieren zelf gaan activeren. Je kan bepaalde energie clusters / blokkades in je systeem opsporen en deze langzaamaan op gaan heffen, zodat je eigen levensenergie weer mag gaan voelen en stromen. Nodig jezelf uit om met oprechte aandacht naar de energie cluster / blokkade toe te gaan en te doorvoelen wat doorvoeld wil worden.

Uiteraard ben je altijd welkom voor een sessie.

  • Ga op een plek zitten waar jij rustig kan gaan zitten of liggen en misschien wil je je ogen sluiten. Houd je je ogen open, kijk of je naar 1 vast punt kan gaan kijken.

  • Adem een aantal keer rustig door je neus in en ontspannen door je mond uit.

  • Ga bij jezelf na: wat voel ik en waar voel ik dit?

  • Leg je hand(en) op die plek(ken) en adem naar je handen toe.

  • Met je adem kan je deze plek alle ruimte geven; je ademt er als het ware doorheen, maak de plek groter door je ademhaling en/of je verbeelding in te zetten

  • Nodig jezelf uit om deze plek; energie cluster / blokkade liefdevol te erkennen voor jezelf: ik voel je, ik zie je, ik hoor je.

  • Laat komen wat er komt en zijn wat er is, alles inclusief en zonder het meteen te analyseren, te willen begrijpen of te veroordelen

  • Blijf hier zolang jij wilt of nodig hebt

  • Adem nog een paar keer rustig in en uit

  • Haal je hand(en) van de plek(ken) en open rustig je ogen

Trauma

Met craniosacraal / massagetherapie / ademsessie of een goed gesprek ( coaching) zijn er een aantal manieren om een je vrij snel in een diepere laag van bewustzijn te laten zakken waar je contact kan maken met herinneringen waar je het dagelijks bewustzijn niet altijd meteen bij kan.
Voor trauma verwerking vind ik het belangrijk; dat jij je helemaal
veilig voelt en dat de opgeroepen energie / herinnering hanteerbaar is en blijft en stukje bij beetje ontladen kan worden. Het kan interessant zijn om juist deze onafgemaakte processen alsnog af te ronden, dit keer niet in de rol van slachtoffer maar op eigen kracht.

De wijsheid van je lichaam is de gids en deze weet het zo precies, waar de grenzen zijn, welk ritme dit nodig heeft en welk moment.
Zodat een lang verborgen, bevroren, afgeschermd stukje zich kan ontvouwen dat je je eigen levensstroom weer mag voelen / herontdekken
.

Mijn eigen ervaring met trauma kan je lezen bij Susanna

Adem en trauma
Ademwerk is een prachtig instrument om iemand met trauma gerelateerde klachten (klein of groot trauma) weer te laten verbinden met het lichaam.

Ons lichaam heeft vele manieren om zich te uiten en te informeren over wat er bij jou van binnen afspeelt. Ademwerk kent een lange geschiedenis met vele toepassingen en is in staat de kwaliteit van je leven te veranderen maar laat ook zien hoe ons bewustzijn en onderbewustzijn met elkaar samenwerken. Door je adempatroon te veranderen kun je stress reduceren, slaap stimuleren en opnieuw leren beter door de dag heen te functioneren.
Zo komen we er de laatste tijd meer en meer achter dat mensen die grote angsten hebben, haast onmiddellijk beginnen met huilen als ze bepaalde ademtechnieken toepassen. Angst wordt veelal geassocieerd met niet geuit verdriet. Ook helpen bepaalde
ademtechnie
ken iemand met andere ogen te laten kijken naar een bepaalde situatie en komen vaak creatieve oplossingen naar boven borrelen. Een dieper “weten” voorbij beperkende gedachten.

Cranio en trauma 

SER is een proces dat voortbouwt op de principes van craniosacraal therapie om lichaam en geest te helpen omgaan met de resteffecten van trauma. Ervaringen die traumatisch of overweldigend zijn, zijn op dat moment vaak te veel om te verwerken en het emotionele aspect is 'ommuurd' in de lichaamsweefsels.


Je lichaam heeft een geheugen

Net als je geest heeft je lichaam een ​​geheugen. Het onthoudt pijn, verdriet, angst en trauma. 

Deze body-mind-benadering helpt je onderdrukte emoties die een factor kunnen zijn in je slechte gezondheid te verkennen, uiten, loslaten, verwerken of integreren.  

Dit doe je allemaal in je eigen tempo in overeenstemming met je innerlijke wijsheid - dat deel van jou dat precies weet wat het probleem is, hoe het is ontstaan, wat er moet gebeuren voor een oplossing en op welke termijn.

“De geest is als de wind en het lichaam is als het zand. Als je wilt weten hoe de wind waa

Take care of your body, it’s the only place you have to live. Jim Rohn

Celherinneringen

Celherinneringen

Cel herinneringen - Zintuigen en je geheugen

Vaak kunnen we ons gebeurtenissen van vroeger niet herinneren. Je geheugen kan getriggerd worden door zintuigen, een geur, smaak, geluid, een specifieke aanraking of een combinatie van deze ervaringen. Hierdoor kan je een 'flashback' krijgen.


Herinneringen 

Je lichaam onthoudt alles; geluiden, geuren, aanrakingen, smaken. De herinnering wordt niet in je geest vastgehouden, ergens opgesloten in de uithoeken van je hersenen. In plaats daarvan wordt het in je lichaam vastgehouden, helemaal tot op cel-niveau. Je lichaam heeft veel te vertellen. Je hebt je eigen lichaamswijsheid, alleen met een trauma kan deze wijsheid in het onderbewuste blijven. 
Je cel herinneringen weten wel wat er is gebeurd, zij weten dus wat er plaats heeft gevonden. 

Onverwerkte zaken worden in je lichaam opgeslagen (energiecyste).

Op het moment dat het trauma aan verwerking toekomt of wordt opgeroepen door een soortgelijke gebeurtenis kan de herinnering los worden gemaakt. De energiecyste gaat open en de restenergie kan nu uit het lichaam worden gelaten. Dat kan in de vorm van:

- zintuigelijke herinneringen

- beven, ontladen, trillingen

- het lichaam gaat ineens bepaalde bewegingen maken, de onafgemaakte (vaak bevroren) bewegingen.

Zintuigen

Visueel zintuig: zien/ ogen
Auditief zintuig: horen/ oren
Kinesthetisch zintuig: voelen (vormen, temperatuur en pijn)/ huid
Olfactoir zintuig: ruiken/ neus
Gustatoir zintuig: smaak/ tong
Toch hebben we meer zintuigen:

Evenwichtszintuig: evenwicht/ binnenoor
Proprioceptie zintuig: bewegingen en lichaamsbewustzijn/ sensoren in bewegingsapparaat- spieren, pezen en o.a. het gewrichtskapsel.
En ook nog:
Temperatuurzintuig: koud en warm voelen
Pijnzintuig: je krijgt een prikkel door met pijn voelen

Je innerlijke reis

  1. De eerste stap van je innerlijke reis is om vanuit cranio of een ademsessie te leren los te laten wat er ooit is gebeurd en vrij maken van weefsels, de fascia. Bij het loslaten kunnen de herinneringen vrijkomen die voor de blokkade hebben gezorgd. Dit verschijnsel noemen we het loskomen van de celherinnering.

  2. Een tweede stap is om je lichaam weer terug te brengen in een normale stand. Alle spanningen in het lichaam kan voor onbalans zorgen. Opgetrokken schouders, soms niet kunnen voelen dat je een bekkengebied hebt. Terug naar de oorspronkelijke stand van je lichaam is in ieder geval tot rust komen, dat je lichaam zich veilig voelt.

  3. Een volgende stap van je reis is jezelf meer bedding geven, jezelf steviger maken en voelen.

Meditatie, stilte, thuiskomen, essentie,
aandacht, bewustwording, verbinding, ZIJN…

ZOMER BUITEN YOGA

Vanaf juni geef ik buiten yoga les, aan de IJssel op een prachtige plek!

Wanneer jij je aanmeld, kom je in de buitenyoga groepsapp.

Tijdstip

19:30 -20:30

Waar

Aan de IJssel, vlakbij het labyrinth -klik hier-

Een paar regels

​- met regen gaat het niet door

- vanaf 4 mensen

- neem warme kleding / deken mee, rond 19:30 kan het al afkoelen 

- yogamatje / handdoek mee

- iets te drinken 

Kosten
- per les €10,00

Aanmelden
Whatsapp

SOMATISCHE YOGA

​Ik had mijn yoga opleiding afgerond en voor mijn gevoel mistte ik iets. Na wat rond kijken kwam ik somatische yoga tegen en het was voor mij meteen een gevoel van thuiskomen in mijn lichaam.

Somatische yoga is voor mij cranio yoga; verstillen, vertragen, vertrouwen, ademen en vooral voelen, wie ben ik in relatie met mijn lichaam.

Lichaamswijsheid

Wanneer je spieren niet meer weten hoe ze moeten ontspannen, kan dit pijn, stijfheid of andere sensaties veroorzaken die een moeilijke relatie met je lichaam veroorzaken. Door somatische yoga breng je jou bewustzijn naar je "blinde plekken". Deze manier van yoga brengt je in relatie met je eigen lichaam. Het brengt je in contact met het weten en zijn met wat het lichaam van zichzelf weet; lichaamswijsheid.

Soma

Soma komt van een Grieks woord dat "het levende lichaam" betekent - met betrekking tot het bewustzijn van ons levende lichaam, ervaren en gereguleerd van binnenuit. Het is een verkenning van het wakker maken van onze aangeboren zintuigen om onze mind-body mapping te ontdekken. 

De praktijk werpt een licht op onze gebruikelijke maar meestal onbewuste neurologische patronen die zichtbaar zullen worden in hoe we ademen, hoe we bewegen, hoe we reageren op omstandigheden. Deze manifesteren zich door aanleg, diepgewortelde patronen en jarenlange conditionering.

 

Vertragen

Een somatische oefening kan zoiets eenvoudigs zijn als op de grond liggen en voelen dat je lichaam de grond raakt.
Door gebruik te maken van felt sense en de sensaties die een beweging in je lichaam kan geven, kan je meer bewust worden van wat jou lichaam je eigenlijk echt heeft te vertellen. Door te vertragen wordt je uitgenodigd om nog meer naar binnen te keren en bewust te worden wat je lichaam je heeft te vertellen.

Felt sense

Felt sense betekent bewust worden van lichamelijke sensaties. Je beweegt vanuit het voelen. Wat voel ik, wat neem ik waar in mijn lichaam? Voelt het koud aan of warm, heb ik ruimte of voelt het klein en compact? Hoe reageert mijn ademhaling wanneer ik een beweging maak? Kan ik er bij blijven of dwaal ik af?

​ 

YIN YOGA
Yin Yoga is is een herstellende yogabeoefening die je terug bij jezelf brengt. Het vertraagt en kalmeert het zenuwstelsel terwijl het diep stimulerend is voor lichaam en geest.

In Yin Yoga zijn we er om te zijn met wat is. Het is 'om nergens heen te gaan'. 

De oefening bestaat uit ontspannende lang vastgehouden grondhoudingen (meestal 3-5 minuten), om de stroom van chi (energie) in de bindweefsels van het lichaam te stimuleren en in evenwicht te brengen. We komen langzaam in een houding en brengen het lichaam tijdelijk onder stress. We doen fysiek minder en blijven langer.

TRAUMA INFORMED YOGA
Trauma informed yoga kan helpen de klachten te verminderen. Het lichaam onthoudt alle ervaringen die we ooit in ons leven hebben opgedaan. Door 1-op- 1 of in kleine groepjes eenvoudige yoga en ademhalingsoefeningen te doen, kan je langzaam weer in contact komen met je lichaam en je omgeving, en kan er emoties los komen die heel lang vast hebben gezeten. 

Yoga

Yoga

Your outer journey may contain a million steps;
your inner journey only has one:
the step you are taking right now.

Eckhart Tolle

Extra

Extra

Kalmeer je nervus vagus, een oefening van Stanley Rosenberg

  1. Ga op je rug liggen en leg je handen gevouwen achter je hoofd. Laat het gewicht van je hoofd rusten op je handen.
     

  2. Kijk eerst recht naar voren.
     

  3. Laat je hoofd rustig liggen en kijk met je ogen naar rechts, zo ver als je kan. Alleen je ogen bewegen, je hoofd ligt nog steeds in het midden met je neus naar het plafond. Blijf naar rechts kijken.

    Op een gegeven moment moet je slikken, gapen of zuchten. Dit gaat automatisch, daar hoef je niks voor te doen. Het kan wel een halve tot een hele minuut duren voor dit gebeurt. Dit is een teken van ontspanning in je parasympatische zenuwstelsel dat aangestuurd wordt door je nervus vagus.

     

  4. Herhaal hetzelfde, maar kijk dan zo ver mogelijk naar links met je hoofd in het midden. Ook hier wacht je tot je slikt, gaapt of zucht. De ervaring leert dat het aan één kant veel langer kan duren voor je in de ontspanning ‘schiet’ dan de andere kant.

Doe deze oefening voor je gaat slapen en als je ’s nachts wakker wordt.
Of wanneer je gedurende de dag een reset van je zenuwstelsel nodig hebt, bijvoorbeeld als je je overprikkeld voelt of net iets stressvols hebt meegemaakt.

Stanley Rosenberg Nervus Vagus_edited.jpg

Mini retraite ONTHAASTEN in ons "Achter 't Huus"
Met keuze uit:

  • ontspanningsmassage

  • ontspannende craniosacraal behandeling

  • verbonden ademsessie

  • en nog meer extra's

Je logeert een nachtje in ons "Achter 't Huus".
Even helemaal niets, even helemaal tot jezelf komen. In de buurt kan je fijn wandelen en fietsen.

Vanaf €137,00 voor meer informatie "Achter 't Huus"
Wil je zeker weten dat er plek is voor je, graag ruim van te voren aanmelden, vanwege bezetting van dit huisje!

bottom of page